Österlen är en slätt- och skogsbygd i södra Skåne. Det finns inga fasta gränser för vad som räknas till Österlen. Det som oftast förknippas med Staden är natursköna områden, jordbruk, låg population och mindre pittoreska städer. Den största staden på Österlen är Simrishamn och tätt bakom kommer Tomelilla, känd för sitt sommar- och vattenland.

Lugn och ro i Österlen

Många väljer att besöka Österlen, framförallt på sommaren, för att ta igen sig och för att njuta av naturen och lugnet. Då allemansrätten gäller så är det många som strövar runt och upplever naturen till fots. Staden är känt för hälsa, välmående, närodlad mat och just sitt lugn. Vill man besöka havet så är det också väldigt nära och många väljer att åka och bada.

Händelser

Österlen är ett lugnt paradis men det händer ändå en hel del på området. Som tidigare nämnts så har det lilla samhället Tomelilla ett sommar- och vattenland som årligen drar väldigt många besökare. Både Simrishamn och Tomelilla har stadsmarknader och sommarfest men det går ändå inte att motsäga sig att den största händelsen är den återkommande marknaden i Kivik.

Kiviks Marknad

Det här är en stor marÖsterlenknad som varje år sker i staden Kivik på Österlen. Marknaden är gammal och etablerades redan under Hansa tiden. Det var en viktig marknad då man kunde köpa saltsill som sedan skeppades ut i Europa. Idag är marknaden stor och pågår i flera dagar och drar besökare från hela världen. Många som besöker marknaden stannar under några dagar för att uppleva allt. På vägen ifrån Kivik så passar många besökare på att besöka Kiviks musteri, som har blivit välkänt i Sverige och även utomlands.

Skånes lunga

Många från Skåne och boende på Österlen säger att området fungerar som Skånes lunga. Det ligger bortom storstäderna och stressen och inger ett särskilt lugn för många. Det är ett påstående som många skulle säga stämmer då det är mycket grönska och natur i området och ett lugn lägger sig över alla besökare.